Как да предпазя моя малък бизнес от провал

малък бизнес съвети

В разгара на летния сезон, когато в офиса е тихо, част от колегите са в отпуск, работа (а съответно и приходи 🙂 ) почти няма, се замислих по въпроса: Защо някои малки бизнеси се развиват добре години наред, а други не успяват да просъществуват? Според данни на НСИ от последната седмица, над 90% от новосъздадените фирми у нас не оцеляват до петата година. Някак си не ми се вярва, че само „държавата е крива“. Опитах се да си отговоря на база на собствения си опит, като си припомня както успешните, така и неуспешните си бизнес идеи и начинания през последните 20 години. Без да претендирам за изчерпателност, ето няколко извода, до които стигнах и реших, че може да Ви бъдат полезни:

1.    Следвайте страстта си! Никога не забравяйте защо сте създал/а бизнеса си

Вероятно бизнесът Ви е свързан с някоя Ваша страст, хоби или просто нещо, което правите добре. Започнали сте с много хъс и ентусиазъм, но често в процеса на ежедневната работа вдъхновението намалява. Поддържайте го всеки ден! Припомняйте си защо сте създал/а бизнеса си! Когато се появи проблем, не се фокусирайте върху едно единствено решение. Ако първото не проработи, не се отказвайте, а се върнете към първоначалното си вдъхновение, за да намерите нов, различен, творчески подход.

2.    Следете паричните потоци

Да ръководиш собствен бизнес е едновременно изкуство и наука. Вдъхновението е изкуството, а науката е бизнес моделът. Да разбира, следи и ръководи приходите и разходите на бизнеса си е в основата на успеха на всеки предприемач. Това не е дейност, която можете да възложите на друг. Старайте се във всеки един момент да сте наясно как върви работата.
3.    Наемайте много внимателно

Да наемаш служители и да изградиш екип е много интересно, но същевременно и страшничко начинание. Отделете му нужното време и внимание, за да сте сигурни, че това са правилните хора. Уволнявайте бързо, ако нещата не вървят. Като собственик на малък бизнес се налага да вършите най-различни неща, но не можете да свършите всичко. Наемайте хора, които ще вършат с удоволствие това, което не харесвате да правите, за да можете да се фокусирате върху най-важното.

4.    Разговаряйте с колеги и партньори

Неформалните разговори с колеги от бранша, търговски партньори или други предприемачи могат да внесат свежи идеи в бизнеса Ви. Приказки на чаша кафе или вечерно питие са чудесна възможност за „брейнсторминг“ или решаване на съществуващи проблеми, а защо не и за бъдеща съвместна дейност.

5.    Не позволявайте на неочаквани ситуации да Ви извадят от строя

По пътя си ще срещнете най-различни трудности. Очаквайте най-доброто, но се подгответе и за тези малки или по-големи неочаквани препятствия. Случват се неща, които не можете да контролирате. Затова направете всичко възможно да се предпазите. Изградете работещи системи и процеси, така че да можете да отидете на почивка, да излезете в болнични. Подсигурете се, че бизнесът ви няма да се разпадне, ако се наложи да отсъствате за известно време. За да върви бизнесът успешно, задължително е да се погрижите и за себе си.

Стартирането на собствен бизнес е едно от най-интересните и предизвикателни приключения, в които може да се впуснете. Направете го така, че освен пари, да Ви носи и лично удоволствие и удовлетворение. Изградете фирмени ценности и култура, които най-пълно отговарят на Вашите собствени разбирания. Вземете необходимите мерки, за да си гарантирате, че бизнесът Ви ще оцелее при временни трудности. Управлението на малък бизнес може да бъде приятно и забавно с малко планиране и въвеждане на процеси, които осигуряват гладкото му функциониране. Отделете време да го изградите правилно, за да можете да вършите нещата, които обичате.