Собствен бизнес – преди да започна

моят малък бизнес онлайн

Първата стъпка при започването на който и да е собствен бизнес е да решите какъв ще бъде Вашият бизнес. Ако вече имате бизнес, или сте наясно с какво ще се занимавате, можете спокойно да пропуснете тази статия 🙂

След като вече сте решили, че ще създавате собствен бизнес, вероятно имате и ясна представа какво ще продавате –  продукт, услуга или комбинация от двете. Ако още не сте наясно, направете го, преди да продължите нататък. Огледайте се и помислете какво можете, в какво сте най-добър, какви познания имате. Така ще изберете своята ниша.

След като сте решили какво ще продавате, направете проучване на пазара, за да си отговорите на следните въпроси:

  • кои са клиентите Ви;
  • кои са конкурентите Ви;
  • как ще достигнете до клиентите си и как конкурентите достигат до тях;
  • с какво сте по-различни/по-добри от конкурентите.
  • като физическо лице или
  • като юридическо лице.

Поговорете с потенциални клиенти, за да разберете дали те са готови да платят за Вашия продукт/услуга и колко биха платили, какво би ги накарало да купят от Вас, а не от конкурентите Ви.

И така: Вече сте наясно на кого и какво ще продавате и смятате, че ще се справите. Какво следва?

  1. Да решите как ще работите:

За да си отговорите на този въпрос е необходимо да прочетете малко повече за видовете юридически лица (ЕТ, ЕООД, ООД и т.н.), както и да се запознаете със задълженията (правни, данъчни, осигурителни), които води след себе си съответния вид регистрация. Ако не сте сигурни, най-добре е да се консултирате с професионалист.
Дори да решите да работите като физическо лице, пак имате данъчни и осигурителни задължения. Информирайте се предварително!

  1. Да проверите дали за дейността, която ще извършвате са необходими специални лицензи и разрешения. Например, за да продавате хранителни продукти са необходими един куп допълнителни лицензи и разрешения, за да направите занималня за малки деца – също, забранено е да се продават алкохол и цигари онлайн и т.н. и т.н.

Информирайте се предварително за всички необходими лицензи и разрешения!

  1. Да си направите бизнес план и маркетингов план

Понятията „бизнес план“ и „маркетингов план“ звучат стряскащо, ако се сблъсквате с тях за първи път, но истината е, че щом сте стигнали дотук, Вие вече ги имате в главата си. Сега просто трябва да седнете  и да ги напишете.

Да имаш бизнес план е задължително за всеки традиционен или онлайн бизнес. Много често хората са склонни да пропуснат тази стъпка, мислейки си, че е много трудно да се изработи бизнес план, а те “горе-долу си знаят какво целят” и “си представят какви ще бъдат разходите и приходите”. Съставянето на бизнес план е основна и много важна стъпка при започването на нов или преминаването към е-бизнес. Съставянето на бизнес плана Ви кара да помислите за конкретните настоящи и бъдещи нужди на Вашия бизнес.

Планирането на бизнес е точно като планирането на пътуване в чужбина например. Когато планирате пътуването си първо проверявате маршрута, по който ще минете. Правите  си сметка колко ще Ви струва и колко време ще отнеме. Накрая правите оценка дали си струва да го предприемете и каква ще бъде ползата и/или удоволствието от пътуването. Това са важни въпроси и при планирането на старта на един бизнес.

В интернет можете да намерите много публикации по темата “Как се прави бизнес план”.