Социалните медии – общ поглед

Определение и същност на социалните медии

В последните 6-7 години социалните медии/мрежи станаха неотменна част от ежедневието ни и е по-скоро рядкост да срещнеш човек, който няма профил в нито една социална медия/мрежа. Но … знаете ли как социалните медии могат да работят за Вашия бизнес безплатно (или с изключително скромен бюджет)?

В поредица от статии ще Ви запозная с основните социални медии и специфичните им особености.

Какво всъщност са социалните медии/мрежи?

Социалните медии са онлайн платформи (уеб сайтове), които свързват хората по различен критерий и осигуряват комуникационен поток между тях.

Поради огромния брой потребители, социалните медии се наредиха сред най-успешните методи за реклама в интернет пространството. Най-използваните социални медии са:

 • Facebook (свързва хора, които се познават)
 • Twitter (публикуване на кратки мнения, новини и др.)
 • YouTube (споделяне на клипове)
 • G+ (Google+ – свързва хора, подобно на Facebook)
 • Instagram (публикуване, редактиране и споделяне на авторски снимки)
 • LinkedIn (професионална мрежа, която съдейства за свързването на хора в сходни индустрии)
 • Foursquare (дава информация и оценка на заведения)
 • Vimeo (видео споделяне)
 • Tumblr. (платформа за блогове)
 • Flickr (споделяне на снимки)
 • Pinterest  (споделяне и разглеждане на снимки).
Хората използват социалните мрежи най-вече  за споделяне на опит, преживявания, даване на препоръки и отзиви,  задаване на въпроси, просто за игри и развлечение. Условно можем да разделим масовите социални мрежи на професионални и такива за развлечение, макар че напоследък границата е твърде размита. Свързвайки се помежду си, хората създават обединена виртуална общност или т.н. нетуърк. (от английски „мрежа”). Социалните медии много бързо навлязоха в ежедневието ни и се използват от все повече хора от всички възрасти.

Това е и причината все повече малки и почти всички средно големи и големи компании да притежават собствени профили и страници в най-използваните социални мрежи. Така компаниите „общуват” с потребителите си, споделят важна информация, задават въпроси и се вслушват в нуждите на клиентите си. Тази комуникация помага много на бизнеса, както за налагането на една марка на пазара, така и за увеличаване на продажбите.

Кои са най-популярните социални мрежи за българския пазар?

Към момента (2015) първенството държат  Facebook и YouTube, но все повече добиват масовост и Twitter, Foursquare, G+. Не е за пренебрегване и нарастването на популярността на LinkedIn сред работещите хора.

Трябва ли да използваме социалните мрежи, за да популяризираме бизнеса си?

Да! Да! Да!

За всеки бизнес, независимо от размера му и броя и профила на клиентите, е изключително важно да присъства в социалните медии.

Но!

Въпреки, че изглежда много лесно и почти безплатно (регистрацията и използването на почти всички социални мрежи е безплатно, платени са само рекламите), качественото и смислено поддържане на профил или страница в социалните медии е изключително времеотнемащо. Затова не се разпилявайте! Като начало подберете една или две най-подходящи за Вашия бизнес мрежа и си направете фирмен профил/страница, където да споделяте полезна информация за бизнеса си, да публикувате снимки и да комуникирате с потенциални клиенти, да им обясните предимствата на продукта си и защо трябва да изберат Вас. Колкото по-голяма аудитория имате, толкова повече потенциални клиенти и „фенове” на бизнеса ви.
Как да избера подходящите за мен социални медии?

Това ще определите сами, според вида на услугите/продуктите, които предлагате.

Като начало можете да започнете с Facebook, тъй като в България е най-използваната социална медия (регистрирани са над 3 000 000 българи), потребителите му са почти в равно разпределение мъже/жени, възрастовата граница е много голяма: 14-64 и е лесен за използване. Във Facebook можете и директно да си направите онлайн магазин и да продавате услугите/продуктите си. Регистрацията и използването на Facebook са безплатни.