Е-мейл маркетинг – основни понятия

e-mail marketing

Какво е е-мейл и е-мейл маркетинг

В днешно време повечето хора имат поне по един е-мейл адрес (поща). Има доста платформи за онлайн пощи, някои са локални (използват се предимно от една държава), а други са глобални (използват се от много потребители от цял свят). Една от най-популярните глобални пощи е тази на Гугъл, а именно gmail (www.gmail.com).  Електронна поща или имейл/е-мейл (от английски, electronic mail/email) e метод за обмен на цифрови съобщения (писма) през интернет. Има огромно приложение както в бизнеса, така и в индивидуалното използване, тъй като е много лесен (и в повечето случаи безплатен) начин за кореспонденция между хората. С навлизане на електронната поща в ежедневието ни, много компании виждат поле за реклама и начин за достигане до много потенциални клиенти. Така възниква т.н. е-мейл маркетинг или рекламен мейлинг. Фирмите подготвят рекламни писма, съдържащи полезна информация, промоционални кодове, интересни снимки и др. и изпращат тези писма на много потребители.
Е-мейл маркетингът е добър и сравнително евтин начин да рекламирате продукта или услугата си и да достигнете до потенциални клиенти. Въпреки, че от известно време насам този метод се подценява, много маркетинг специалисти споделят, че всъщност работи доста ефективно. Ако имате сайт за онлайн продажби и искате да информирате клиентите си за нови продукти, намаления и отстъпки, винаги можете да им изпратите рекламен мейл. Има клиенти, които искат да получават такава информация и се абонират за тези мейли. Затова е добре да добавите в сайта си опция за абониране за рекламен бюлетин. Тази опция обикновено се слага при информацията за контакт.

Внимание! Когато изпращате рекламни мейли, уверете се, че сте спазили всички изисквания на ЗЕТ (Закон за електронната търговия)! В противен случай почти сигурно е, че КЗП ще Ви наложи глоба.

Какви правила ни налага ЗЕТ

Препоръчително е, преди да започнете да изпращате рекламни имейли да се запознаете с текстовете от ЗЕТ, касаещи нежеланите електронни съобщения или т.нар. СПАМ. Най-общо правилата са следните:

  • ако съобщението е нежелано (получателят не е изразил изричното си желание или съгласие да получи това съобщение), то задължително в текста трябва да е споменато, че това е “непоискано търговско съобщение”;
  • да е ясно кой е подателят на съобщението;
  • да има ясно обозначена възможност за отписване и тя да работи реално;
  • да сте сравнили списъка си с регистъра към КЗП.
Какво е регистъра към КЗП

Комисията за защита на потребителите (КЗП) води регистър на имейлите на юридическите лица, които изрично са забранили да им бъдат изпращани непоискани търговски съобщения. В сайта на КЗП може да се намери този регистър, както и елементарен безплатен софтуер, с чиято помощ да сравните Вашия списък със списъка на “забранените” имейли. Глобата е 250-1500 лв. при първо нарушение и 1000 до 4000 при второ. При физическите лица – по принцип е забранено да се изпращат непоискани търовски съобщения до физически лица и всеки би могъл да подаде жалба срещу Вас в КЗП. Информирайте се добре, преди да започнете с тази дейност.

Как да съберем подходящата база с е-mail адреси

Най-ефективният е-mail маркетинг се прави не като изпращате безброй мейли до неясни потребители, а като съберете целенасочено база с е-mail адреси на потенциални Ваши клиенти. Струва си да отделите време и да създадете своя персонализирана база. Примерни начини за събиране на подходящи е-mail адреси са: на място (например в магазина чрез попълване на специално подготвен формуляр, с който клиентът изразява изричното си съгласие), чрез онлайн игри, чрез социалните медии, чрез мобилни приложения, използвайки базата данни от Ваши клиенти вече закупили продукти от Вас и съгласили се с общите условия, при положение, че в Общите условия са заложени съответните текстове. Не препоръчваме покупката на неясно как събирани бази данни, които се продават в интернет пространството. Това най-вероятно не са Вашите клиенти, а рискувате да бъдете глобени, ако не обработите професионално закупената база данни.

Ако имате голяма база данни и не можете ръчно да изпращате и да управлявате мейлите, както и да следите обратната връзка, можете да използвате платформа за изпращане на мейли. Можете да намерите голямо разнообразие от платформи в интернет. Обикновено те са безплатни, ако изпращате по-малък брой писма (например до 2000-3000) на месец. За малък бизнес са удачни. Тези платформи имат вградени голям брой помощни инструменти за следене и управление на е-mail маркетингови кампании. Освен това обикновено съдържат безплатни рамки, картинки, образци на рекламни съобщения.

Важно е да структурирате правилно рекламните си съобщения. Още от subject реда трябва да става ясно какво точно предлагате. Измисляйте кратки и ясни заглавия на мейла си. Старайте се самият текст на съобщенията да е написан ясно и подходящо за Вашата аудитория. Не го претрупвайте с излишна информация и картинки.