Феновете ни във Facebook

Как да увеличим феновете на фирмената си страница във Facebook и как да общуваме с тях?

Вече имаме Фейсбук фирмена страница, но нямаме много последователи – фенове. В тази статия ще ви запознаем с някои основни похвати за увеличаване на аудиторията от фенове и задържане на вниманието им.

Първото и най-важно условие за успешна и посещавана фирмена страница във Фейсбук е съдържанието й. Оформете страницата така, че да отговаря на предмета на дейност. Ако бизнесът ви е за изработване на мартеници например, може да сложите подходяща корица на страницата с мартенички в червено и бяло, да сложите пак тематична профилна снимка. Направете албуми  със снимки на вашите продукти, направете качествени и фокусирани снимки и не използвайте чужди снимки, свалени от интернет, защото феновете ви ще искат да се запознаят с продуктите ви по-обстойно. Освен това е важно да знаете, че повечето снимки в интернет пространството са авторски и са обект на авторско право. Ако предлагате услуга, може да снимате процеса на извършване на услугата и да проявите въображение. След като си направите албуми със снимки, започнете да пишете постове. Не е добре да пишете много постове в един ден, защото публиката няма да ги оцени и няма да реагира на тях. Най-подходящо е да пишете между три и пет поста на ден през няколко часа. Като пишете постове се опитайте да комуникирате с феновете, задайте им въпрос, попитайте ги за мнението им и предпочитанията им. Трябва да има диалог и обратна връзка с аудиторията, така ще можете ненатрапчиво да подтикнете към покупка на продуктите ви. Не трябва всеки пост да е пряка реклама на фирмата ви, това не се приема добре от феновете. Най-добре се приемат постове, линкове и снимки, които са забавни, красиви, закачливи и интересни или информативни. Добре е да „харесате” конкурентни фирмени страници, за да можете да следите как се справят те и какво се харесва на техните аудитории.

Също е добре да харесате страници със сходна тематика, като например ако изработвате мартеници може да харесате страници за различни прежди и конци, за български народни обичаи и т.н. Споделяйте и чужди постове и снимки. Ако имате уеб сайт, блог или използвате друга социална медия, слагайте линкове на Фейсбук страницата към другите сайтове. Ако посещавате форуми  можете и там да слагате линкове, но не прекалявайте, защото е възможно  да ги приемат за спам (нежелани съобщения).
Друг метод за увеличаване на феновете е като се свържете с администраторите на други, неконкурентни на вашата, страници и им предложите да разменяте постове и съдържание. При този принцип на взаимна реклама и двете страници имат полза. Споделяйте интересни постове и на личния си профил, защото достигате до своите приятели и познати.

Следващият метод е използването на игри в постовете. Тези игри могат да бъдат логически задачи, въпроси за вашата услуга/продукт, забавни пъзели и др. Например при бизнес с мартеници можете да попитате феновете си знаят ли кога започва този обичай и защо. Бихте могли да измисляте всякакви игри. Ако имате възможност обявете награда за победителите в игрите. Също така е удачно да обвържете игрите с „харесване” на постове, споделяне на страницата и поканване на приятели. Най-ефикасно е да се обърнете към фирма, която ще ви изработи специално приложение към страницата, което освен, че ще увеличи броя на феновете ви, ще събира имейли и основна информация за тези фенове и можете да си направите база данни. Можете да потърсите такива фирми в интернет.

Внимание!

Фейсбук има специални правила относно третирането на постове, въпроси или игри като реклама. Тези правила се променят, така че, запознайте се с тях, за да избегнете блокиране на страницата си.

Следващият ефективен начин  за увеличаване на аудиторията е реклама чрез Фейсбук. За този метод ще ви разкажем в следващата статия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *