Име на домейн – как да го избера?

Какво е блог, защо да имам собствен блог

Името на домейна е първото впечатление, което правите на клиентите!

Името на домейна е уеб адресът на вашия сайт/блог/магазин. Нарича се още URL (universal resource locator) или в превод: универсален указател на ресурсите. Изборът на подходящ домейн е много важен момент от стартирането на Вашия бизнес, затова си струва да му отделите известно време.

Ако възлагате изработката на уебсайта/блога/магазина си, уверете се, че домейнът е на ваше име, т.е. Вие сте собственик!

Може да проверите собствеността на домейна си тук.
Да оставите някой друг да притежава домейна Ви е аналогично на това да имате имот, но в нотариалния акт да пише чуждо име.

При избора на име е добре да помислите за начина на изписване на името с латински букви. Избягвайте звуци като “ъ”, “ч”, “дж”, които не могат да се изпишат еднозначно с латински букви. Например, ако искате да направите готварски блог, думите “готви с …” може да се изпишат еднозначно в името: “www.gotvis…..com”, но как бихте изписали и продиктували име като “пълнени чушки”, “чорбаджийски чушки” или “патладжанче” :). Представете си, че искате да похвалите прекрасния си блог пред приятели или клиенти и им кажете: Виж рецептата в palneni4ushki.com, но да знаеш, че “пълнени” се пише с “а”, а не с “u” , а “ч” – с “4”.

Изберете име, което най-добре описва вашия продукт или услуга и което ще бъде лесно за запомняне от клиентите Ви. В някои случаи е удачно името да съвпада с името на фирмата Ви, например ако имате намерение да налагате името на фирмата си като марка, която клиентите да идентифицират с Вашия продукт или услуга.

Пример:

1. Имате туристическа фирма и името й е “Гери травел”. В този случай можете да изберете и домейн geritravel или geri-travel, тъй като в името се съдържа и описание на дейността Ви, става ясно, че се занимавате с туризъм.

2. Имате книжарница, а фирмата Ви се казва ЕТ “Иван Иванов”. В този случай очевидно името не е подходящо за име на домейн, тъй като е много трудно за клиентите да асоциират ivanivanov.com с купуването на интересна или полезна книга. По-разумно е да изберете име, в което се съдържа например някоя от думите kniga, knigi, book, books или по Ваша преценка да си изберете някое друго атрактивно и запомнящо се име.

!!! Запомнете: името на домейна е първото впечатление, което правите на клиентите!

728x90

Разширението

След като сте избрали име, трябва да изберете и разширение (.com; .bg; .info и т.н.). Разширението също така може да даде информация за бизнеса Ви, тъй като от 2014 г. има възможност да регистрирате домейни с най-разнообразни разширения – напр. .guru; .club; .expert; .boutique и много, много други. От Вас зависи да развихрите фантазията си и да изберете най-подходящото име.

Проверка

Следва проверка на името. Възможно е Вашата прекрасна идея вече да е хрумнала на някой друг и той да е регистрирал името. В такъв случай ще се наложи да си изберете друго. Проверката можете да направите например в сайта на SUPERHOSTING.BG или ICN.BG. В сайта, който се отвори ще можете да проверите дали измисленото от Вас име е свободно. Ако решите да направите поръчка при SUPERHOSTING.BG, можете да използвате и допълнителна отстъпка от 10% от цената на поръчаните услуги като въведете промокод (вземи ПРОМОКОД).

Преди да поръчате за купуване избраното от Вас име, помислете дали не бихте искали да запазите и още няколко подобни имена (напр. www.stroyexpert.bg и www.stroyexpert.com). Целта е, клиентът да попадне на Вашия сайт, дори и да не е запомнил точното Ви наименование, а не да попадне случайно в сайт на конкурентите Ви с подобно име или същото име, но друго разширение. Това, разбира се, можете да направите и на по-късен етап, когато бизнесът Ви се развие, но рискувате някой друг вече да е закупил подобните домейни. Ако се колебаете или изпитване затруднение при закупуване на име за домейна си, свържете се с нас, за да Ви съдействаме (тази услуга е безплатна).

Да имате няколко домейна не означава, че трябва да имате няколко различни сайта. Много бизнеси използват тази опция като включват т.нар. пренасочване на домейн.

Домейните обичайно се заплащат за определен срок – година, две, пет и т.н. Ако сте сигурни в бизнеса си, добре е да закупите домейна си за по-дълъг срок. Домейните с по-дълъг срок получават по-добър рейтинг, предполага се, че бизнесът е сериозен. Ако не желаете още в началото да инвестирате в по-дълъг срок, то следете и не забравяйте всяка година да подновявате домейна си. Обичайно регистраторът на домейни, от когото сте го закупили първоначално, Ви изпраща напомнящ е-мейл при наближаване на крайния срок за подновяване.

Внимавайте! Има фирми и лица, чийто бизнес е да следят за изтичащи и неподновени домейни. При първа възможност ги закупуват и след това търгуват с тях. За да не останете неприятно изненадани, следете стриктно сроковете!