В кои социални мрежи да присъства моят бизнес

Е-мейл маркетинг, КЗП, непоискано търговско съобщение

Присъствието на всеки малък бизнес в социалните мрежи несъмнено е изключително важен инструмент за развитието му. НО – в колко и кои социални мрежи е удачно да присъстваме?

Няма как да дам точен и категоричен отговор на този въпрос и все пак най-общият ми съвет е: фокусирайте се в по-малко на брой социални мрежи и ще постигнете по-голям ефект.

Много предприемачи все още погрешно смятат, че присъствието във всички социални мрежи ще им осигури повече клиенти, разрастване на бизнеса и съответно, повече печалби.

Нека помислим реално. Какво означава да присъстваме ефективно в социалните мрежи? Това означава не просто да имаме профил, а като минимум задължително да поддържаме актуална информацията в този профил, да публикуваме информация за продуктите и услугите си, промоциите, да комуникираме с клиентите си. Колко време би ни отнело това, ако присъстваме в 10 социални мрежи? А кога ще работим реалната си работа, ще създаваме въпросните продукти и услуги, ще управляваме бизнеса?

Основна характеристика на присъствието в социалните мрежи, за разлика от конвенционалните рекламни публикации, е комуникацията и връзката, която поддържаме с нашите клиенти. Тези клиенти са реални заети хора, с реална работа, семейства, деца, интереси. Колко време отделят те за информацията, която ги залива от социалните мрежи? Колко и кои социални мрежи използват активно?

Когато си задавам тези въпроси, мислейки си за дейностите и бизнесите, които управлявам, отговорът ми е категоричен – нямам достатъчно време да ги популяризирам и да комуникирам с партньори и клиенти така, както би трябвало и бих искала, дори в 3 социални мрежи.

От друга страна, като клиент, почти нямам свободно време, което да прекарвам, ровейки в най-различни социални медии и мрежи и четейки безразборно информация относно продукти и услуги, които евентуално някога може да ми потрябват. Избрала съм си 2 медии и по няколко автора/профила/страници в тях. С времето прецених, че информацията, която публикуват и начинът, по който я представят ми е напълно достатъчна.

И така, за мен изводът, който се налага от само себе си е:


Възможностите са твърде много, а времето ми е изключително ограничено и ценно!

Ето няколко въпроса, чиито отговори ще Ви помогнат да се фокусирате и да прецените към кои социални мрежи да се насочите:

  1. Коя е Вашата аудитория, кои са Вашите клиенти? Мъжете или жените преобладават? На каква възраст са? Имат ли специфични интереси и/или хобита?
  2. Какви материали, свързани с Вашия бизнес създавате? В различните социални мрежи се публикува различен тип информация – снимки (Instagram), видео (YouTube), кратки съобщения (Twitter), специализирани статии (LinkedIn).
  3. Колко често искате и можете да публикувате ново съдържание и да осъществявате реална комуникация? Потребителите в социалните мрежи имат специфични очаквания относно честотата на публикуване на ново съдържание. Например потребителите в Instagram и Facebook са свикнали с по-често публикуване на ново съдържание, отколкото потребителите на LinkedIn.

Като подберете една или няколко социални мрежи, които са най-подходящи за Вашия бизнес, ще имате възможност да се съсредоточите в създаването на качествено и интересно съдържание, да публикувате периодично и по този начин да създадете очакване у Вашите клиенти, да водите активна комуникация с тях, да отговаряте на въпросите и коментарите им.